Min nya favoritparfym!

Har varit på jakt efter en ny parfym i evigheter. Varje gång jag gått till en ny butik, eller varit på en flygplats eller i en ny stad har jag alltid gått runt i jakten på en ny parfym. Det finns ju så många parfymer att välja bland, så det kan vara riktigt svårt att hitta rätt bland alla parfymer. 

Beställde en ny parfym – Versace Bright Crystal – från Sephora i förra veckan och nu kom den äntligen fram! Tipsar verkligen om att kolla in Sephora om du är sugen på att köpa en ny parfym eller några andra skönhetsprodukter. 

De har så bra utbud och har verkligen allt man kan önska sig för skönhetsprodukter. De har även bra priser i jämförelse med vanliga butiker och de har massa små grejer som inte går att hitta på andra ställen. Hittade allt möjligt där och blev ett litet paket med lyx till mig själv.

Hur gör du för att välja parfym?

Har hört så många olika tips om att välja parfym och helt ärligt så tycker jag att bästa rådet är att följa hjärtat. Och näsan såklart. En bra grej är att testa parfymen flera gånger. Prova den alltid på din egen hud och bär den med dig under en dag. 

Hur en parfym doftar och upplevs är helt individuellt och beror på vår huds egen kombination av hormoner och feromoner. Visa doftnoter framträder skarpare på andra än på vissa. Så att impulsköpa en parfym är sällan en speciellt bra idé.

14 doftfamiljer

Det finns så många olika typer av parfymer och det kan vara svårt att välja. Även om man går på känsla. Visste du att det finns hela 14 olika doftparfymer?

 1. Blommiga parfymer
 2. Orientaliska parfymer
 3. Parfymer med inslag av trä
 4. Parfymer med inslag av läder
 5. Skogsdoftande parfymer
 6. Aldehydiska parfymer
 7. Parfymer med kryddiga inslag
 8. Parfymer med aromatiska noter
 9. Gröna parfymer
 10. Parfym med blommiga blomdofter
 11. Parfymer med ozoniska noter
 12. Parfym med citrusnoter
 13. Fruktiga parfymer
 14. Godisparfymer

Olika typer av parfymer

Splash, mist och eau de cologne

Dessa typer av parfymer har den absolut minsta doftkoncentrationen på ungefär 7 procent. De kan med lätthet sprejas över hela kroppen utan att du riskerar att överdosera.

Eau de toilette (edt)

En eau de toilette är en av de populäraste och mest lättanvända doftformerna. En edt innehåller cirka 10 procent doftkoncentration vilken gör att du kan bära doften i några timmar. 

Eau de parfum (edp) 

Med sin 15–20 procents doftkoncentration är det doften som varar länge och får olika skepnader under dagen. Här känner du främst mellan- och basnoten.

Parfume och extrait

Parfume är den allra mest exklusiva och dyraste doftformen. Den innehåller upp till 40 procent doftkoncentration. Lite når en lång väg – du behöver bara en dutt för att få fram en stor del av parfymens notsymfoni.

Naturliga och ekologiska parfymer

Naturliga och ekologiska parfymer är baserade på naturliga, eteriska oljor som blandats med alkohol eller vegetabilisk olja. Du kan köpa dessa i form av sprej, olja eller solid, vaxbaserad form.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *