Nattkikare för totalt mörker

Nattkikare passar perfekt för vintermörkret och för användning på natten. Dessa kikare är specialanpassade för att du ska kunna se klart i totalt mörker. Bläddra bland nattkikare hos en av Nordens största återförsäljare av kikare, Kikkertland.

Moderna nattkikare

Dagens night vision utrustning fungerar bra med månsken och andra naturliga ljuskällor som stjärnor. Enkelt uttryckt kan vi säga att nattkikaren ”byter” elektroner till fotoner via en självlysande platta. Detta ger en bild som vi människor kan se.

Termiska nattkikare

En annan variant av nattkikare är de termiska versionerna. Fördelen med en termisk nattkikare ligger i att de kan avslöja djur som inte kan ses med blotta ögat eller med andra elektroniska apparater. Således kan man se djuren på ett längre avstånd och se djur, som i begränsad utsträckning är dolda genom plantering. Se vårt urval av termisk kikare här.

Hur fungerar en nattkikare?

Nattkikare och mörkerkikare fungerar så att det befintliga ljuset i omgivningen, från stjärnor, måne och annat ströljus samlas upp av frontlinserna. Sedan kan du se det förstärkta ljuset, så att du ser nästan lika bra i mörker som mitt på dagen. En nattkikare bör du aldrig aktivera på dagen eller där starkt ljus förekommer eftersom de är mycket ljuskänsliga. Detta kan på sikt skada och förkorta livslängden på ljusförstärkarrören. Alla enheter som du kan köpa hos Kikkertland kommer med en inbyggd skyddsmekanism som inaktiverar nattfunktionen vid kraftigt ljus (tex. då en lampa tänds).

Infraröd belysning

Många nattkikare kommer också med en inbyggd infraröd lampa som du kan aktivera vid behov. Dessa kan du också använda för observationer i totalmörker (i grottor eller under jord). Utan denna funktion skulle du inte kunna se i ett kolsvart rum. Någon form av extern ljuskälla måste finnas för att du ska kunna se det förstärkta ljuset. IR-ljuset är osynligt för ögat då våglängden på 700 till 900nm befinner sig utanför det synliga spektrat, så IR-lampan ”lyser” inte i vanlig mening.

Monokular nattkikare

Tack vare konstruktionen med ett ljusförstärkarrör istället för två så blir priset också avsevärt lägre, jämför tex. Night Optics D-212 binokular med monokular varianten (D112). även vikten reduceras till hälften och man får en mycket smidigare enhet som enkelt kan hanteras med en hand. Du kan ansluta många av dessa enheter till en kamera och videokamera. På så sätt kan du fånga det du ser och spara dina visioner. Några särskilt rekommenderade produkter är ATN Night Leopard, ATN Night Storm, Newcon Phantom, Night Optics D-112, Yukon NVMT.

Goggles

För den som vill ha full handlingsfrihet och ändå se obehindrat i natten är ”Goggles” ett måste. Du kan montera dessa monokulära eller binokulära modeller via sele på huvudet. Nattkikaren kan du också använda separat utan sele. De flesta modeller har ingen förstoring av rent praktiska skäl då det skulle vara svårt att orientera sig annars. Närgränsen för de flesta modeller är ofta mycket liten (ner till 0.2m) så nattliga observationer på mycket nära håll är inget problem. Goggles är perfekta för nattfiske, grottforskning, urban exploration (inget vi uppmanar till). Rekommenderade Goggles är Night Optics D-112-MG, Bushnell 1x20mm, Newcon NZT-22.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *