Se stjärnorna med stjärnkikare

Stjärnkikare, även kallade teleskop eller astronomiska teleskop, ger fantastiska möjligheter till att upptäcka stjärnhimlen. Med en stjärnkikare från Kikkertland.se kan du se samtliga 88 officiella stjärnbilder på en klar natthimmel.

Kikkertland.se hittar du ett brett utbud av allt från nybörjarteleskop till mer avancerade teleskop. Datorstyrda teleskop gör att du utan kunskap om stjärnhimlen kan navigera runt med hjälp av en databas.

Det finns även numera ett flertal mobilapplikationer, såsom Star Walk, som enkelt visar vart du ska rikta ditt teleskop för att få en klar vy över just den stjärnbild du vill se. Kika in på Kikkertland.se idag för att du kan hitta den perfekta kikaren för dig.

Vilket teleskop ska jag välja?

Kikkertland erbjuder alla typer av kikare för hushållsbruk. Du kan hitta nybörjarteleskop, linsteleskop, spegelteleskop, barnteleskop, fjärrstyrda teleskop, WI-FI teleskop, dobsonian teleskop, samt TUBUS – OTA.

Nybörjarteleskop

I kategorin nybörjarteleskop hittar du de mest populära teleskopen för nybörjare som är enkla att börja med. Alla teleskop köpta på Kikkertland kommer med stativ och tillbehör så att du snabbt kan komma igång.

Linsteleskop

Linsteleskop, eller refraktorer, är de klassiska teleskopen med god kontrast. De passar perfekt till att studera planeter. Ett linsteleskop är lätt att orientera sig med och är därför bra för nybörjare. Linsteleskop kan också användas som tubkikare.

Spegelteleskop

Spegelteleskop är en annan typ av klassiska teleskop. Dessa teleskop är uppbyggda med spegel i en mycket enkel design (Newton). Kikaren är byggd med en primär spegel i botten och en sekundär spegel som dirigerar ljuset in i okularet. Dessa teleskop är alltid ett bra köp då du får en stor linsdiameter jämfört med andra typer av kikare.

Barnteleskop

Barnteleskop är gjorda för barn från 4-5 år och uppåt. Ett teleskop för ett barn bör vara lätt att använda och inte ha för hög förstoring.

Fjärrstyrda teleskop

Med ett fjärrstyrt/datorstyrt teleskop kan datorn själv styra runt på stjärnhimlen. Fjärrkontrollen i t.ex. Synscan-modellerna har över 42 000 stjärnor och stjärnbilder inlagda. Utöver detta finns en guidad tur-funktion som visar natthimlens klaraste och mest intressanta objekt. Med en stjärnkikare med databas kommer du enkelt och snabbt igång med din stjärnskådning.

WiFi-teleskop

WiFi-teleskop kan styras via smartphone eller surfplatta, och är ett modernt alternativ till traditionella teleskop.

Dobsonian Teleskop

Dobsonians teleskop ger en otroligt stor bländare i förhållande till priset. Det är en effektiv montering av ett Newtonian spegelteleskop. Dobsonian monteringen är en box-typ montering som gör att kikare kan roteras i höjd medan basen själv roteras i azimut.

Teleskopet har 2-deliga teleskoprör med 3-armstöd. När teleskopet används, är röret helt förlängt och varje arms axel är fastspänd för att säkerställa ett stabilt system. Efter användning lossas klämmorna och röret sugs tillbaka till en kompakt storlek.

TUBUS / OTA

Typen av teleskop som kallas TUBUS / OTA säljs på Kikkertland av märkena Skywatcher och Celestron. Tubus säljs utan montering och stativ, så det är rekommenderat att köpa till montering och stativ.

Vilka stjärnbilder kan jag se i Sverige?

När du väl bestämt dig för vilket teleskop du ska köpa kan du äntligen börja spana in stjärnbilderna! Här i Sverige kan vi se den norra stjärnhimlen och den ändrar sig också beroende på årstid.

Orions bälte är en bra utgångspunkt eftersom man lättare kan hitta andra stjärnbilder om man väl lär sig att hitta Orion. Stjärnbilden Oxen är också framträdande på vinterhimlen. Sirius som ligger sydost om Orion är himlens starkast lysande stjärna och ingår i stjärnbilden stora hund.

Karlavagnen är en stjärnbild som många av oss kan hitta, särskilt under vintern. Karlavagnen är en del av den större stjärnbilden Stora björn. Om man sedan drar en linje uppåt mellan de två högra stjärnorna i Karlavagnen kan man hitta Polstjärnan som under långa tider har varit den viktigaste vägvisare för resande människor på det norra halvklotet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *