Är 70-talet den nya gröna vågen?

70-talsbrun
70-talsbrun


Man börjar verkligen känna höstvädret, med dess svala bris, men ändå att solen skiner. Färgerna under den här årstiden tycker jag är det bästa, många av mina favoritfärger kommer fram när löven byter färg på träden samtidigt som alla börjar gå omkring i neutrala färger som speglar hur naturen ser ut runtomkring. Min känsla just nu är en rostig och rå nyans blandat med mossa. Detta är inte något nytt, man har använt neutrala färger till färgning av kläder i alla tider. Allt från de olika färgteknikerna i öst som indigo- och gurkmejsfärgning. Indigo färgningen ger den där intressanta blåa nyansen som kan ses här:

Indigofärgade kläder

Färgen är stark i sig själv och används ofta till att färga jeanstyg men även andra liknande tyg-varianter. Detta är något så har fått en revival under den senaste tiden. Färgningen gör en stark intressant nyans som skapar ett starkt blickfång. Gurkmeja har använts till färgning i många orientaliska länder, jag reste till marocko förra året och fick se hur man färgningen av kläder gick tillväga, detta är något jag verkligen kan rekommendera.

Något som jag märkte nu när höstavjämningen har ägt rum var en stark inspiration till 70-talet. Hösten är förstärkt av 70-talet och jordnära varor är något som omringar mig just nu. Jag tycker det är charmerande, med dess fulsnygga stickningar och bruna och beige kombinationer som ofta är förekommande.

Många av de skandinaviska märkena som använder sig flitigt av dessa olika element. Många märken väljer också att skapa kläder som kan ge en frihet att göra kläder utanför ramarna. Detta har gett skandinavien en möjlighet till att leka med hur man skall kunna klä den svenska modevärlden. Nya kollektioner kan man se med dessa starka element av ett proggigt jordnära 70-tal. Men på något vis lyckas de ändå få det dressat. Om man ser på moderna inspirationer kan man se med Dries van Noten som hade en liknande approach för ett antal år sedan. Mycket av denna nya gröna våg kommer i och med att klä sig som det normala har blivit mer och mer aktuellt.

Detta är något som jag tror är perfekt för oss, den svenska kulturen. För vi gillar ju att vara normala, att smälta in. Men det är också viktigt att konstatera att vi vill vara stilrena. Vi föredrar att klä oss snyggt och rent, vilket är något som bland annat ACNE har backat upp oss med genom åren. Tror detta också gör så att många länder ser oss som en föregångare när det kommer till stil. Den skandinaviska designen må vara stor och erkänd världen över men också att inriktningen på kläder börjar komma in mer och mer.

Det kommer bli spännande och se om 70-tals designen håller i sig, för hur man än vänder och vrider på det är den ganska trist. Begreppet färgglad bleknar i stickade neutrala nyanser och fantasin finns där men någon färgshock är det inte. Jag ser fram emot att följa utvecklingen och se hur skandinavien tolkar skiftet mot det neutrala. Kommer det komma in någon mer bärduktighet och ekologi? Hur gör man en mordern tolkning på 70-tal? Modeindustrin har alltid varit spännande att följa men i vart fall för mig gör denna ,låt oss säga: “Nya gröna våg” det, klart spännande.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *