Smarta vägglampor

Belysning och lampor har fått en betydande roll när det gäller inredning. Lampan har inte bara funktionen att lysa upp våra hem utan det styr hela hemmets atmosfär. Det är framför allt vägglampan som har tagit plats i våra hem. Just vägglampan har mest varit den vanligaste typen av belysning över sängen. Placeringen ovanför sänggaveln gör att det ger bra belysning för att läsa. Men vem kunde tro att det skulle bli en lampa man kom att placera i princip var som helst i hela hemmet.

Använd vägglampan istället för taklampan

Man vill kanske inte ha taklampan tänd utan är istället ute efter en lite mjukare belysning. Vägglampan kan då ge ett varmare sken om man riktar denne mot taket. Då hamnar ljuskällan inte direkt i synfältet utan sprider ett mjukt härligt ljus i rummet.

Man kan även experimentera med flera olika vägglampor för att få fram just den effekt man önskar.

Har man en tavla på väggen så kan man välja en vägglampa för att punktbelysa tavlan.

Blommor på piedestal eller snygga väggtexter kan belysas med vägglampor. Man kan placera ett antal vägglampor i olika höjd för att få fram en viss effekt längs en hallvägg. Det är spännande och effektfullt att arbeta med skuggor.

vägglampa

Olika typer av vägglampor

Vägglampor finns i en uppsjö färger vilket gör att dessa blir en läcker inredningsdetalj. Man kan kombinera olika färger eller plocka upp vissa färger från andra inredningsdetaljer. Det finns modeller som har ljuskälla både upp och ner samt även de som fungerar som en liten ledlist. Material är viktigt både när det gäller lampor och andra inredningsdetaljer. Mässing är ett hett material just nu. Det finns lampor som är helt i mässing men även de som är kombinerade med andra material. Svart metall eller plast och mässing är en populär kombination.

Själva ljuskällan är oerhört viktig. Det är skillnad på en vägglampa med halogenlampa eller ledlampa både vad det gäller ljus och kostnad för energin. Ledlampor är i regel dyrare i inköp men drar otroligt lite energi och håller enormt länge. Ofta säger man att ledlampor ger ett kallt sken men det stämmer inte riktigt. Idag finns det ledlampor med varmt och gulaktigt sken. Just ledlampor är framtiden. Det forskas mycket på detta område och de blir bara bättre och bättre. Detta är ett mycket mer miljövänligt alternativ är de gamla glödlamporna. Att sätta en ledlampa som ljuskälla i vägglampan är det bästa du kan göra för miljön. De innehåller varken bly eller kvicksilver och har en brinntid på ungefär 50 000 timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *