Svartmögel – fakta om detta farliga mögel

Jag har nyligen fått reda på att jag har svartmögel i hemmet. Detta fick jag reda på genom ett mögeltest som jag köpte på https://xn--mgel-test-07a.se/ . Svartmögel är en svamp som växer och trivs bra i fuktiga utrymmen såsom badrum, kök, vinden, i källare men även på fasaden, tapeten och på kakelfogar. Mögel kan kännas igen på sin lukt, som bäst beskrivas som unken, eller likt en gammal källare. Svartmögel kan, som namnet antyder, kännas igen genom sin svarta färg. Denna typ av mögel breder ofta ut sig som en svart beläggning i en rund formation, oftast i form av svarta prickar. Svartmögel uppkommer gärna i hus och lägenheter med hög luftfuktighet, dålig ventilation eller vid vattenskador samt fuktskador.

Hur tar man bort svartmögel?

Det finns flera olika typer av medel mot svartmögel. De kan alla hjälpa dig att ta bort svartmögel på din vind, i ditt badrum eller att sanera svartmögel i din dusch. Det finns flera idéer om att produkter såsom klorin, bikarbonat, citronsyra och ättika kan döda svartmögel. Vissa tror även att det går att måla över svartmögel. Men det är viktigt att sanera möglet ordentligt för att förhindra att mögel uppkommer igen. Klorin kan ta bort svartmögel på vissa ytor, exempelvis på kakel i badrum. Du bör däremot inte använda klorin för att att sanera mögel på porösa ytor såsom trä. Bikarbonat kan däremot hjälpa med att få bort mögel, blanda enbart bikarbonatet med vatten tills det bildas en mjuk pasta och applicera på ditt utsatta område. Ättika är en annan effektiv metod för att få bort mögel. Här blandar du ättikan med vatten och sprutar på området med svartmögel. Samma metod passar för citronsyra!

svartmögel

Är svartmögel farligt?

Hur farligt är svartmögel egentligen? Detta är en vanlig fråga som uppstår när man misstänker mögel och svartmögel hemma. Först och främst kan svartmögel skada de ytor det växer på. Möglet kan missfärga eller fräta på ytan. Men svartmögel kan skada din hälsa och du kan faktiskt bli sjuk av svartmögel. Allergier och astmatiska besvär är vanliga symptom av svartmögel. Därför bör du så snabbt som möjligt identifiera vilken typ av mögel du har och sedan sanera området snaraste. Du bör även vara försiktig under saneringen. För att få en långsiktig lösning bör du hitta orsaken till varför möglet har uppstått. Kanske behöver du investera i en avfuktare eller ta hjälp av hantverkare vid fuktskador. Hur är det då med svartmögel om man är gravid? Undvik detta till största möjliga mån för att ditt foster och du själv ska må så bra som möjligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *